Search
Close this search box.
ARTISAN LINE
pienille leipomoille

Jukka Kousa in memoriam

Jukka Kousa 1951–2023
Palkittu kotkalainen yrittäjä, Powdea Technologies Oy:n(ent. Jauhetekniikka) perustaja

Kaunis kesäpäivä muuttui suuren surun päiväksi 17.6.2023, kun yrityksemme perustaja ja läheisemme Jukka Kousa kuoli äkillisesti kesken iloisten kesäpuuhien.

Valmistuttuaan insinööriksi Kotkan teknillisestä oppilaitoksesta Jukka kekseliäänä ja mukavana tyyppinä tempaistiin jauheiden käsittelyyn erikoistuneen Erkomatin (per. 1977) leipiin ja edelleen yhdeksi sen omistajista. Yrityksen kasvettua se myytiin Hackman konsernille. Viiden vuoden siirtymäajan päätyttyä hän perusti oman yrityksen Jauhetekniikka Oy:n, nykyisen Powdean. Siitä kasvoi merkittävä paikallinen yritys, jonka jauheidenannostelulaitteistot löysivät tiensä ensin Suomen johtaviin leipomo- ja elintarvikealan yrityksiin ja myöhemmin myös muualle Eurooppaan. Ensimmäinen Kotkan yrittäjäpalkinto tuli vuonna 2012, ja marraskuussa 2022 tuli jo Kymenlaakson maakunnallinen yrittäjäpalkinto kunniamerkkeineen.

Jukan pojan siirryttyä yrityksen toimitusjohtajaksi vuonna 2012 hänelle jäi hallituksen puheenjohtajana enemmän aikaa innovointiin, joka oli hänen ammatillinen intohimonsa. Hän onnistui hankkimaan Powdealle useita jauheannosteluun liittyviä Euroopan laajuisia patentteja, jotka takaavat yrityksen menestyksen pitkäksi aikaa.

Jukalla oli laaja ystäväpiiri. Hän oli seurallinen, huumorintajuinen ja vieraanvarainen isäntä niin mökkivieraille kuin Sutelan kodissa järjestetyissä juhlissa ja tapaamisissa. Keskustelijana Jukka oli verraton, eikä hänen seurassaan ollut koskaan tylsää. Viidelle lapsenlapselleen hän oli rakas pappa, joka hoiti isoisän roolin yhtä hienosti kuin kaikki muutkin hänelle tärkeät asiat.

Varusmiesaika Kirkonmaan venejoukoissa oli jättänyt Kotkan poikaan lähtemättömän jäljen. Sapokassa odotti aina vene, jolla mökkimatkat Pitkäsaareen ja pidemmillekin reissuille taittuivat. Meri ja erilaiset käden taitoja vaatineet työt, kuten rakentaminen, olivat Jukan rakkaimmat harrastukset.

Vielä muutama päivä ennen Jukan äkillistä poismenoa sparrailimme tapamme mukaan yrityksen kasvusuunnitelmista ja suunnittelimme kesän yhteisiä rakennusprojekteja saaressa. Jukan poikana tunnen kaiken surun ja kaipauksen keskellä kiitollisuutta siitä, että minulla oli paitsi mahtava isä myös esimerkillinen mentori, joka jaksoi aina kannustaa ja tukea ja samalla antaa tilaa rakentaa omaa yrittäjätarinaani.

 

Tuomo Kousa, Powdea Technologies Oy:n yrittäjä

Jaa tämä

 Uutinen

WhatsApp
LinkedIn
Facebook

Tilaa Powdean uutiskirje

Valitse ryhmä, johon parhaiten koet kuuluvasi